Συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Cyberworld
Μάρτιος 1998

1.Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τους Η/Υ?
Από τότε που άρχισαν να πουλιούνται μαζικά.
1983 Commodore 64
1987 Atari ST
1989 μέχρι σήμερα PC.

2.Ποιό ήταν το πρώτο σου PC,και τί PC έχεις σήμερα???
Η πρώτη μου καλή αγορά PC ήταν ένα εργοστασιακό HP Vectra 486 στα 66MHz με 24 Ram. Το αγόρασα το 1992 και το χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα στο Studio. Το τελευταίο μου PC είναι ένα Pentium II στα 333MHz με 128 Ram και μπόλικους σκληρούς SCSI συνολικής χωρητικότητας 25 Giga. Μόνιτορ 21 inch Philips Brilliance Cyberscreen. Οπου νάναι θα αναβαθμιστώ με κανένα Pentium III στα 1000MHz !!!

3.Θέλω να μου πείς κατα την γνώμη σου το καλύτερο site που εσένα προσωπικά σου αρέσει να το επισκέπτεσαι!!!!
Συνέχεια ψάχνω γιά καινούργια. Λόγω επαγγέλματος όμως επισκέπτομαι συχνά τα Sites της Adobe, της MetaCreation, της Steinberg, της Soundscape. Ωραία sites έχουν ο Steve Vai και o Peter Gabriel.

4.Λίγα λόγια για τον Bill...."Gates!!"
Αν δεν υπήρχε o Bill .....όλοι εμείς θα κάναμε κάποια άλλη δουλειά.

5.Πού έζησες τα παιδικά σου χρόνια,και ποιές οι νοσταλαγιες σου απο εκείνα τα χρόνια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στήν Αθήνα που τότε ήταν υπέροχη και ήσυχη. Νοσταλγώ το ποδόσφαιρο που παίζαμε ανενόχλητοι στους δρόμους.

6.Μικρός τί ήθελες να γίνεις οταν μεγαλώσεις;
Φωτογράφος ή μουσικός. Ευτυχώς έγινα και τα δύο και έτσι δεν έχω απωθημένα. Από 1973 μέχρι 1983 ήμουν φωτογράφος με χόμπι τη μουσική. Από το 1983 μέχρι σήμερα είμαι μουσικός με χόμπι τη φωτογραφία. Οταν σταματήσω να δουλεύω θα είναι και τα δύο χόμπι μου.!!!

7.Θέλουμε να μας πείς πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα jingles και γενικότερα με την σύνθεση των κομματιών...
Στο διάστημα 1983-1987 εργαζόμενος σαν ηχολήπτης ήρθα σε επαφή με τους τότε συνθέτες των jingles. Είπα: "γιατί αυτοί και όχι εγώ?" και έτσι από το 1987 ξεκίνησα να γράφω κ' εγώ jingles.

8.Η πρώτη διαφήμιση που ανέλαβες ποιάς εταιρίας ήταν και ποιά χρονολογία σου έγινε η πρόταση;
Η πρώτη μου σύνθεση ήταν το "Βάλτε χρώμα στη ζωή σας" / Softex. Μου το παρήγγειλε η BBDO. Ηταν Μάρτιος του 1987. Ευτυχώς γιά μένα είχε μεγάλη επιτυχία.

9.Ποιές ήταν οι πρώτες δυσκολίες που συνάντησες για να φτάσεις εδώ που βρίσκεσαι σήμερα;
Οι αρχικές δυσκολίες είναι ίδιες σε κάθε δουλειά. Ψάχνεσαι. Mελετάς τον ανταγωνισμό. Βελτιώνεσαι. Το άσχημο στο χώρο που δουλεύω είναι πως ΠΟΤΕ δεν επαναπαύεσαι. ΜΙΑ κακή δουλειά μπορεί να σε στείλει στον πάτο. Οταν νομίσεις ότι πέτυχες αρχίζουν τα δύσκολα. Η διαφήμιση δεν συγχωρεί λάθη. Εδώ η μουσική έχει να κάνει με πωλήσεις προϊόντων, δεν είναι σαν τη δισκογραφία που γιά ότι κάνεις λες: "σ'όποιον αρέσει".

10.Τα jingle που έχεις δημιουργήσει τα έχει ακούσει και τα ακούει όλη η Ελλάδα.Είναι ίσως τα πιο γνωστά jingles που ακούγονται αυτή τη στιγμή.Το οτι όμως εσένα δεν σε γνωρίζει και τόσο πολύ ο κόσμος όσο γνωρίζει τα jingle σου δεν σε ενοχλεί λίγο αυτό;;;
Με ψιλοενοχλεί, αλλά αυτή είναι η κατάρα των συνθετών γενικά. Ακόμα και στη δισκογραφία συμβαίνει αυτό.

11.Πιστεύεις πως ένα πολύ καλό jingle θα οδηγήσει πραγματικά τον καταναλωτή να αποκτήσει το ανάλογο προιόν;
Το διαφημιστικό μήνυμα περνάει καλύτερα με τη μουσική. Αυτό είναι σίγουρο. Ενα στίχο τον θυμάσαι πιό εύκολα από ένα κείμενο. Αν λοιπόν το μήνυμα έχει να πεί κάτι, τότε με τη βοήθεια της μουσικής γίνεται πανίσχυρο. Καρφώνεται στο υποσυνείδητο. Οταν λοιπόν βρεθείς στο δίλλημα μεταξύ δύο ομοειδών προϊόντων είναι πιό πιθανό να διαλλέξεις υποσυνείδητα εκείνο με το αγαπημένο jingle. Δεν είναι τυχαίο που η Coca-Cola κορυφαίο προϊόν στον πλανήτη στηρίζόταν χρόνια στα jingles.

12.Πες μας λίγο τα στάδια της δημιουργίας ενός jingle... Δηλαδή πώς αρχίζει να γεννιέται ένα jingle-άκι
Ενα jingle δεν ζει μόνο του. Είναι τμήμα μιάς τηλεοπτικής ταινίας η οποία με τη σειρά της πουλάει ένα προϊόν και όλα μαζί απευθύνονται σε ένα ειδικό κοινό (target group).
Αρα πριν γράψω την πρώτη νότα πρέπει να λάβω στα υπ'όψιν πολλές παραμέτρους που θα μου υποδείξουν το είδος της μουσικής που θα γίνει jingle.
α) Το είδος και οι απαιτήσεις της ταινίας.
β) Η ηλικία του target group.
γ) Η διάρκεια της καμπάνιας. (αυτό καθορίζει το πόσο σύνθετο ή απλό πρέπει να είναι το jingle.) Συνήθως ξεκινάω από το ρυθμό που μου καθορίζει το montaz της ταινίας.

13.Πιστεύεις στους εξωγήινους??? (άσχετο) :-)
Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος όταν κοιτάει τα αστέρια πρέπει να νοιώθει την αναγκαιότητα της ύπαρξης και άλλων πολιτισμών. Αλλιώς το σύμπαν μοιάζει άχρηστο και διακοσμητικό. Προσωπικά δεν μπορώ να διαννοηθώ πως αυτό το κακό δίποδο τερατούργημα που ονομάζεται άνθρωπος είναι το μοναδικό "μυαλό" στο σύμπαν.

14.Τί θα ήθελες να αλλάξεις απο την ζωή σου;
Οπως στρώσαμε κοιμώμαστε. Θα ήθελα να είμαι περισσότερο κοινωνικός και ανεκτικός σε πράγματα που μου τη σπάνε. (εκνευρίζομαι πολύ εύκολα με τους "ξερόλες" και τους "ειδικούς")

15.Ποιά είναι η καλύτερη κινηματογραφική ταινία που είδες τελευταία!!!
Πέρσι ήταν "ο στρατιώτης Ράϊαν", φέτος το "Πράσινο μίλι". Τομ Χανκς και στα δύο. Συμπτωματικό?

16.Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου?
Ο χρόνος μας είναι ΠΑΝΤΑ ελεύθερος. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και η φύση. Σέβομαι και αγαπώ τα ζώα. (μακάρι να τους μοιάζαμε) Οταν δεν υπάρχει χρόνος γιά ταξίδια ταξιδεύω με τη μουσική. Αγαπημένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες: GENESIS, PETER GABRIEL, PINK FLOYD, KING CRIMSON, MARILLION, MIKE OLDFIELD, ALAN PARSONS, TOTO, DREAM THEATER, BEATLES, ENYA, LOREENA MckENNITT, CELINE DION, DREAM THEATER, DEEP FOREST, YES, ASIA, ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ. Σιχαίνομαι τα τσιφτετέλια και τις γκόμενες που ανεβαίνουν στα τραπέζια, αλλά πιό πολύ μου τη σπάνε οι γκόμενοι τους που τις καμαρώνουν από κάτω. Κατά τ'άλλα και το PC μου είναι μία διασκεδαστική διέξοδος με προγράμματα όπως το Photoshop και το Premiere. Και ο κινηματογράφος είναι μία καλή αποτοξίνωση από την καθημερινή ρουτίνα. Βλέπω δύο ταινίες κάθε βδομάδα.

17.Λίγα λόγια για το περιοδικό μας!
Εγκρίνω και επαυξάνω!!! Συγχαρητήρια....και ευχαριστώ για την φιλοξενία.Αλλες Συνεντεύξεις